Quantcast
Channel: Strongman – MAXstyrka
Viewing all 302 articles
Browse latest View live

Reportage – Sveriges Starkaste Man 2019

$
0
0

Det är alltid lättare att jaga än att bli jagad, sägs det, och jaga är något som poliskonstapeln Martin Forsmark gör dagligen. I årets upplaga av Sveriges Starkaste Man var rollerna ombytta och Martin Forsmark var i form av titelförsvarare den som skulle jagas. På förhand var det dock inte ens säkert att han skulle komma till start. I början av året gick Martin in i väggen ordentligt och tvingades brottas med psykisk ohälsa med månader av sjukskrivning som följd. Han tvingades under perioden prioritera bort allt från styrelseuppdrag och chefspositioner i jobbet till själva träningen för att kunna bli frisk igen och lappa ihop sitt liv. Där och då var det få som trodde att han överhuvudtaget skulle kunna komma tillbaka och tävla i årets final. Att han skulle kunna slåss om titeln var det ännu färre som trodde, i synnerhet med tanke på vilka namn han skulle behöva slå. Men vi tar det från början…

Finalen av Sveriges Starkaste Man 2019 hölls i Solnahallen, som vanligt under Tyngres flagg. Evenemanget kallades det här året för Tyngre VIII Strong Edition; ett passande namn med tanke på vad som rymdes i Solnahallen. Armbrytning, styrkelyft, crossfit, strongwoman och såklart strongman samsades om både utrymmet och uppmärksamheten, och helgens stora dragplåster var såklart Sveriges Starkaste Man 2019 i den öppna klassen. I år låg en biljett till Världens Starkaste Man 2020 i potten för den som kammade hem titeln, något som gav deltagarna en extra stor anledning att ge sitt yttersta.

Solnahallen består av några stora hallar som separeras av korridorer, och när det bara var några minuter kvar innan finalen skulle börja var korridorerna fyllda av hundratals människor som ville komma in och se tävlingen. Jag försökte klämma mig fram i publikströmmen, men med tanke på min blygsamma framtoning och brist på vassa armbågar insåg att det inte var lönt att försöka gå den vanliga vägen. Lyckligtvis hade jag tillstånd att komma in backstage, så jag lyckades komma in i hallen lagom till att atleterna värmde upp inför det inledande marklyftet.

En av de stora guldfavoriterna, Johnny Hansson, var en av dem som värmde upp. Förra året valde han att inte tävla utan hade en lång uppbyggnadsperiod där målet var att bli så bra som möjligt det här året istället. Han har under året ställt upp i två kval och vunnit båda. Den 172 kg tunga jätten från Årjäng har aldrig varit starkare än han var den här dagen, och många hade tippat honom som vinnare. Han har en historia kantad av ryggproblem, men har varit tämligen förskonad de senaste åren. Tyvärr högg det till i ryggen  när han värmde upp på 330 kg, och han kunde inte göra annat än att besviket tacka för sig innan den första grenen ens hade börjat. Otroligt tråkigt både för Johnny personligen, men också för publiken då en av de absolut främsta atleterna och publikfavoriterna föll bort. När ryggen väljer att inte motarbeta honom tillhör han världseliten och har potential att ta sig till final i Världens Starkaste Man, men tyvärr kunde han inte visa det den här dagen.

Daniel Lindqvist var även det här året första reserv, men han valde att inte vara med och värma upp då han inte trodde att han skulle få hoppa in. Snopet blev det som det blev, och Daniel fick finna sig i att se tävlingen från avbytarbänken istället för att vara med och kämpa mot de andra finalisterna.

Den första grenen var som sagt marklyft för max. I förra årets final var marklyftet den fjärde grenen, men i år ville man se atleterna ge sig på marklyftet med fräscha ryggar. Ingångsvikten var 360 kg (precis som förra året), en vikt som samtliga atleter fixade utan större bekymmer. Det kanske låter som en självklarhet att topp-10 i landet bör klara 360 kg i marklyft, men för att förstå vilken skyhög nivå de svenska atleterna har, även internationellt sett, kan vi jämföra med vårt broderland i väst. Norges Starkaste Man 2019 hölls en vecka efter Sveriges Starkaste Man 2019, och precis som i vår final hade även de marklyft för max som förstagren i Norges Starkaste Man 2019. Även där fick atleterna ha dräkt och remmar, men där var ingångsvikten bara 300 kg, alltså 60 kg mindre än i vår final. Ingen atlet orkade lyfta mer än 380 kg där och bara tre av de tolv finalisterna orkade lyfta mer än 350 kg. Två  finalister nollade i grenen, en klarade bara lyfta ingångsvikten (alltså 300 kg) och tre atleter stannade på 320 kg. Det säger en hel del om hur bra de svenska atleterna är.

Bland de svenska atleterna var det faktiskt hela fem atleter som lyckades lyfta drömgränsen 400 kg (eller mer). Marcus Yngvesson och Gustav Stonegård är numera med i den celebra 400-klubben. Fredrik Svensson lyfte 400 kg i förra årets final, men i år hade han inte lyckats pricka formen verkade det som. Andreas Ståhlberg lyfte 410 kg distinkt, och valde sedan att nöja sig där. Martin Forsmark lyfte 415 kg för att hålla Ståhlberg bakom sig och tackade sedan för sig.

Forsmark och Ståhlberg i all ära, men marklyftet handlade egentligen bara om ett enda namn; Nedzmin Ambeskovic. Nedzmin har profilerat sig som en av världens bästa marklyftare, inte minst när han lyfte 440 kg och blev delad trea i Deadlift World Championships 2019. Han var här för att visa publiken och de andra atleterna hur man kör marklyft på riktigt. Efter att ha exploderat upp 410 kg och sedan sett på när Forsmark drog 415 kg begärde han drömgränsen 450 kg (!). Det kan verka kaxigt att inte först göra ett lyft på t.ex. 420 kg för att säkra grensegern, men han var här för nå rekordvikten och han visste att han hade chans att göra det. Han applåderade igång publiken, täckte handflatorna och benen med magnesium och surrade fast händerna i stången. Nedzmin fick upp stången över smalbenen, upp över knäna och upp till slutpositionen, men han lyckades inte sträckte ut benen ordentligt. Domaren Anders Johansson, som tidigare har vunnit Sveriges Starkaste Man tre år i rad, sprang fram under lyftet för att försäkra sig om att Nedzmin lyckades låsa ut vikten, men då det saknades någon ynka centimeter blev lyftet bortdömt. Nedzmin fick därmed se sig snuvad på den på papperet mest självklara grensegern i årets tävling. Det råder dock ingen tvekan om att hans markform just nu ligger kring 450 kg.

Marklyft för max

1. Martin Forsmark – 415 kg
2. Andreas Ståhlberg – 410 kg
2. Nedzmin Ambeskovic – 410 kg
4. Gustav Stonegård – 400 kg
4. Marcus Yngvesson – 400 kg
6. Fredrik Johansson – 380 kg
6. Fredrik Svensson – 380 kg
8. Johan Espenkrona – 360 kg
8. Cim Johansson – 360 kg

  

Den andra grenen var arm over arm med en VW-buss fylld med barn (både i själva bussen och på taket) och ett släp bestående av en EUR-pall med två fastspända farmersväskor. Greppfantomen Cim Johansson var först ut. Han var en av dem som skulle kunna prestera riktigt bra i den här grenen, men efter att ha kämpat i en dryg minut utan att få ekipaget i rörelse började Johannes Årsjö, som var ansvarig för grenarna, fundera över vad som kunde vara fel. Handbromsen i bussen var frilagd, däcken var välpumpade och med tanke på att Kim Gerhardt (som inte tävlade i årets SSM) kunde slutföra grenen kvällen innan kom man på att det måste bero på temperaturen inne i lokalen. Under kvällen innan var det svalt i lokalen, men med två tusen personer omkring arenan blev det varmt och kvavt, vilket ledde till att friktionen av pallen mot gummigolvet blev betydligt större. Lösningen blev att ta bort en av de båda farmersväskorna. Cim fick köra om grenen efter att resterande atleterna hade kört.

Gustav Stonegård övertygade genom att dra bussen strax över tolv meter vilket räckte till en tredjeplats. Andreas Ståhlberg gjorde en riktigt bra insats och blev tvåa i grenen. Ingen orkade dra bussen i mål, men Martin Forsmark var den som kom längst och kunde kamma hem sin andra grenseger för dagen. Hur gick det då för Cim som fick köra grenen två gånger? Jodå, han lyckades dra bussen ungefär halva sträckan och kom totalt fyra. Väldigt imponerande efter att ha kört slut på nävarna minuterna innan, men så har han också Sveriges kanske starkaste händer.

Arm over arm

1. Martin Forsmark – 15,29 m
2. Andreas Ståhlberg – 14,10 m
3. Gustav Stonegård – 12,03 m
4. Cim Johansson – 9,68 m
5. Nedzmin Ambeskovic – 9,35 m
6. Marcus Yngvesson – 7,92 m
7. Johan Espenkrona – 6,48 m
8. Fredrik Johansson – 6,45 m
9. Fredrik Svensson – 1,81 m

 

Årets pressgren var en pargren i något så ovanligt som Viking Press. Vikten var uppskattad till runt 160 kg i handtaget och man hade en minut på sig att göra så många reps som möjligt. Atleterna fick ställa ner och sedan fortsätta pressa under hela minuten. Fredrik Svensson fick gå ut ensam då han kom sist i arm over arm och det var ett ojämnt antal atleter. Fredrik är en av tidernas bästa bänkpressare med ett tävlingspers på 400,5 kg, men han har inte riktigt kunnat överföra bänkstyrkan till press över huvudet. Fem stabila repetitioner lyckades han dock fixa.

Den skånska skäggtomten Johan Espenkrona är inte heller känd för att vara något pressmonster, förutom när det kommer till raw bänkpress där han är Sveriges kanske allra främsta, men viking press visade sig passa honom som grädden i såsen. Inte mindre än elva repetitioner lyckades han smälla upp innan tiden var ute, vilket innebar en något otippad grenseger till Espenkrona. Martin Forsmark hittade en bra rytm och fick med sig tio reps för en andraplats. Andreas Ståhlberg påstod innan tävlingen att grenen egentligen inte passade för honom, men trots det tog han tredjeplatsen i grenen.

Viking Press

1. Johan Espenkrona – 11 reps
2. Martin Forsmark – 10 reps
3. Andreas Ståhlberg – 8 reps
4. Gustav Stonegård – 6 reps
5. Marcus Yngvesson – 5 reps
5. Fredrik Svensson – 5 reps
7. Nedzmin Ambeskovic – 4 reps
8. Fredrik Johansson – 3 reps
9. Cim Johansson – 0 reps

     

Dagens fjärde gren var publikfavoriten Keg Toss. Sju tunnor från 18 till 25 kg skulle kastas över en 4,6 meter hög ribba. I Johnny Hanssons frånvaro (Johnny är en av världens bästa i grenen) var det öppet om grensegern. Andreas Ståhlberg har visat att han kan slutföra en serie med en hand om det skulle behövas, och visst flög tunnorna både högt och långt, men inte alltid så välriktat. En tunna slungades för långt åt sidan mot läktarplatserna, och någon annan tunna kastades rakt in i plakatet vid ribban. Han fick kasta om flera tunnor och förlorade mycket tid. Efter att tävlingen var över kunde ägarna av Solnahallen konstatera att det var sex stora hål i golvet, och man kan nog misstänka att merparten av hålen kom till när Ståhlberg sulade iväg tunnor. Han fick dock över samtliga, efter många om och men, men han var inte helt nöjd efteråt.

Det skiljde bara två ynka sekunder mellan ettan och trean här, och Martin Forsmark var den som vann grenen trots att Keg toss har varit en sämre gren för honom historiskt sett. På fyra grenar hade konstapeln bara förlorat en enda poäng, och såg därför ut att kunna ta en promenadseger. Nedzmin Ambeskovic kom lite förvånande på en andraplats i grenen och skäggkonnässören Johan Espenkrona kom trea.

Keg Toss

1. Martin Forsmark – 7 st på 25,00 sek
2. Nedzmin Ambeskovic – 7 st på 26,78 sek
3. Johan Espenkrona – 7 st på 27,00 sek
4. Andreas Ståhlberg – 7 st på 43,85 sek
5. Fredrik Johansson – 6 st på 36,71 sek
6. Gustav Stonegård – 5 st på 15,64 sek
7. Cim Johansson – 5 st på 23,57 sek
8. Marcus Yngvesson – 5 st på 50,02 sek
9. Fredrik Svensson – 4 st på 15,90 sek

  

Den näst sista grenen var Farmers Walk med väskor som vägde 180 kg styck, en väl tilltagen vikt som man sällan ser ens i WSM-sammanhang. Vi var nog många som trodde att Martin Forsmark skulle kunna landa ännu en grenseger här, men händerna ville annorlunda. Väskorna gled ur greppet hela tiden och upplyften blev många. Jag frågade honom direkt efteråt varför han inte lyckades bättre i grenen och fick till svar att händerna var helt slut efter den otroligt tuffa Arm over arm. Det var bara tre atleter som lyckades gå hela sträckan, och bäst av alla var Cim Johansson som var den som fick köra just Arm over arm två gånger. Det gör hans prestation ännu mer imponerande. Näst bäst var Fredrik Johansson som hade skadat bicepsfästen ett par veckor innan finalen. Att han kom i mål med de förutsättningarna var också väldigt imponerande. Johan Espenkrona var som väntat väldigt bra och knep tredjeplatsen.

Farmers Walk

1. Cim Johansson – 27 sek
2. Fredrik Johansson – 38,81 sek
3. Johan Espenkrona – 40,17 sek
4. Andreas Ståhlberg – 17,25 m
5. Marcus Yngvesson – 13,73 m
6. Martin Forsmark – 10,35 m
7. Nedzmin Ambeskovic – 8,65 m
8. Gustav Stonegård – 3,04 m
9. Fredrik Svensson – 0,4 m

Den avslutande grenen var som vanligt Atlasstenar. Sex stenar vägandes från 120 kg till 190 kg skulle lastas upp på plattformar som var från 170 cm till 130 cm höga, och grenen var utformad som en pargren. Förra året hade Martin Forsmark i princip säkrat segern redan innan den sista grenen, men den här gången fanns det en liten chans att Andreas Ståhlberg skulle kunna gå om honom i totalen om Martin fumlade bort sig i grenen. Nu var den risken relativ liten då Martin är en av världens bästa stenlyftare och har vunnit grenen i de fyra senaste finalerna, men Andreas tog chansen och genomförde den bästa stenserie han någonsin har gjort. Martin Forsmark kom efter direkt på den första stenen som inte ville placeras på plattformen, men kom närmre och närmre Ståhlberg för varje sten som lades upp. På den sista stenen var de extremt nära varandra, men Ståhlberg lyckades lasta upp den sista stenen en halvsekund snabbare än Forsmark och vann grenen före konstapeln.

Fredrik Johansson, ni vet han med den trasiga bicepsen, sa på förhand att han var rädd för att skada sig mer om han körde stenarna så han visste inte hur han skulle göra där. Nu vet jag inte vad som fick honom att strunta i sin bicepsskada, men han lekte upp stenarna på en kanontid, trots skadan. En om möjligt ännu större prestation än hans insats i Farmers Walk.

Atlasstenar

1. Andreas Ståhlberg – 5 st på 27,09 sek
2. Martin Forsmark – 5 st på 27,54 sek
3. Fredrik Johansson – 5 st på 38,25 sek
4. Johan Espenkrona – 5 st på 44,06 sek
5. Gustav Stonegård – 4 st på 27,36 sek
6. Fredrik Svensson – 3 st på 21,64 sek
7. Marcus Yngvesson – 3 st på 22,36 sek
8. Cim Johansson – 3 st på 25,58 sek
9. Nedzmin Ambeskovic – 3 st på 32,03 sek

      

Till slut kan vi konstatera att ingenting verkar kunna stoppa supersnuten Martin Forsmark nu när Johannes Årsjö har lagt bältet och ammoniakdunken på hyllan. Efter en mardrömsstart på året där träningen fick läggas på is började han så sakteliga lappa ihop livet igen, och när livspusslet väl var lagt hade han bara tio veckors förberedelse inför finalen. Det räckte för att briljera, dominera och försvara sin titel från fjolåret. En bragd väl värd Jerringpriset och något som borde leda till ett filmmanus! Nu väntar Världens Starkaste Man 2020 för Martin, och med tanke på att han har ett drygt halvår på sig att förbereda sig inför den tävlingen så ligger WSM-finalen inom räckhåll, om han nu väljer att köra. En väldigt värdig guldmedaljör helt enkelt.

Andreas Ståhlberg gjorde en kanontävling där han hade lite stolpe ut i vissa grenar. Han vann en gren, kom tvåa i två grenar och var som sämst fyra. Det visar vilken skyhög nivå han har, och om han inte hade fått stolpe ut i vissa grenar hade han kunnat närma sig Forsmark ännu mer. Förhoppningsvis får han chansen att tävla i Världens Starkaste Man 2020 tillsammans med Martin Forsmark, och om det blir så lär han kunna nå finalen om allt klaffar.

Johan Espenkrona försvarade sin tredjeplats från ifjol. Vi visste redan att han är ruskigt bra i löpgrenar som Farmers Walk, men han imponerade allra mest när han vann Viking Press. Om han lyckas få upp marklyftet ännu mer kommer han vara väldigt farlig i fortsättningen. Vi kan konstatera att man aldrig kan räkna bort den skånska skäggmurveln!

Gustav Stonegård var lättast i startfältet och debuterade i en SSM-final (i den öppna klassen), men höll en jämn och hög nivå tävlingen igenom. Inte nog med att han lyckades dra 400 kg i marklyftet, han låg där uppe och stressade de övriga toppnamnen i så gott som varje gren. Han lär kunna aspirera på titeln om några år.

Nedzmin Ambeskovic behöver bli lite jämnare för att kunna utmana om guldet ordentligt, men han har tagit ett stort kliv när det kommer till de rörliga momenten. Det är ändå i marklyftet som han verkligen skiljer sig från de övriga. Det är inte så att han är lite bättre än resten av atleterna; det är som att jämföra min styrka med den hos en silverrygg. Han spelar i en annan liga. Den här gången var han någon centimeter från att klara 450 kg i marklyft, och om han håller sig skadefri lär femhundringen ligga löst inom några år.

Fredrik Johansson är historiskt sett väldigt skadebenägen, och den här gången kom han till start med en bicepsskada, men trots att skadan lär ha hämmat honom i vissa grenar briljerade han Farmers Walk och i Atlasstenar. Hur bra han hade varit om han kom till start utan skador kan man bara spekulera i, men att han skulle varit en pallkandidat är nog ingen högoddsare ändå. Vi får hålla tummarna för att han kan få ett skadefritt 2020.

Vi var många som hade tippat Marcus “Buktryck” Yngvesson betydligt högre upp än en sjundeplats. Det är jämnt i toppen och det gäller att ha marginalerna på sin sida, något som Yngvesson inte riktigt hade den här dagen. Nu får han glädjas över sitt eminenta 400-kiloslyft i marklyftet.

Cim Johansson debuterade, likt Gustav Stonegård, i SSM-finalen. Ett par bottennoteringar i de statiska övningarna sänkte hans totalplacering, men hans prestationer i Arm over arm och Farmers Walk var verkligen minnesvärda. Jag tror att han kommer kunna vara med och fightas ordentligt om något år.

Vi visste på förhand att årets final skulle bli jobbig för Fredrik Svensson. Han hade en väldig otur med grenvalet, och han lyckades inte få ut det han kan i marklyftet som är den grenen han brukar kunna plocka bra poäng i. Formen var kanske inte riktigt där den här dagen, och det tillsammans med grenarna gjorde att han kom sist. Fredrik har väldigt höga toppar, men också en del dalar som han behöver fylla igen för att bli en toppkandidat. Han satsar nu inför Master-VM (Stefan “Stisse” Bergqvist också kommer tävla där) där han lär ha stor chans att placera sig högt.

Slutresultat

1. Martin Forsmark – 53 p
2. Andreas Ståhlberg – 49,5 p
3. Johan Espenkrona – 39,5 p
4. Gustav Stonegård – 35,5 p
5. Nedzmin Ambeskovic – 33,5 p
6. Fredrik Johansson – 33,5 p
7. Marcus Yngvesson – 30 p
8. Cim Johansson – 26,5 p
9. Fredrik Svensson – 21 p

Sveriges Starkaste Man 2019 bjöd på minnesvärda rekordförsök, rafflande dueller och kämpainsatser utan dess like. Grenarna var roliga, publiktrycket var grymt, domarinsatserna från Sebastian D. Liljeblad och Anders “Starkeanders” Johansson var utmärkta, roddarna var påpassliga och demonspeakern Anders Axklo var som vanligt fenomenal i sin roll. De enda synpunkterna jag hörde från publiken var att en del tyckte att det var lite väl mörkt i lokalen och att det tog för lång tid mellan grenarna. Annars var det en idel hyllningskör man hörde när man pratade med besökarna. Bra jobbat, ni som såg till att göra Sveriges Starkaste Man 2019 till den succé det blev!

Om ni vill arrangera ett kval eller finalen i Sveriges Starkaste Man 2020 kan ni läsa mer om det här.

Share


Ansök om att arrangera Sveriges Starkaste Kvinna 2020

$
0
0

Då var det återigen dags att ansöka om att hålla tävlingarna Sveriges Starkaste Kvinna!

Styrgruppen består av Anna Rosén, Anki Öberg och Oskar Jonsson. På sikt kan eventuellt ytterligare en person ingå. Först vill vi tacka 2019 års arrangörer för fantastiskt bra arrangerade tävlingar och vi hoppas ni ansöker igen samt att fler tar chansen att ansöka. Det går självklart bra att ansöka om att arrangera båda viktklasserna så länge tävlingarna inte sker på samma dag då flera atleter tävlar i båda tävlingarna.

Vi söker arrangörer för SSK -öppna och SSK -82 kg.

SSK-63kg har som det ser ut nu redan en arrangör. Mer info kommer!

För er som är intresserade av att hålla tävlingarna skicka intresseanmälan till styrgrupp@ultimatedog.se senast den första februari.

Ansökan ska innehålla:

  • Tid och plats
  •  Ansvarig arrangör, fysisk eller juridisk person. Ansvarig arrangör får tävla.
  •  Lämpligt närliggande boende.
  •  Tävlingsledning, domare, eventuell andredomare, speaker, grenansvarig och sekretariat.
  •  Planerade grenar och utförande. Detta ska endast vara ett förslag, det slutgiltiga grenvalet bestäms i samråd med styrgruppen.

Följande gäller:

  •  För att ta reda på vem som är starkast bör styrkan i hela kroppen testas. Detta kan se ut på många olika sätt och strongwoman är allt annat än standardiserat. För att göra det så rättvist som möjligt för att få fram den starkaste följer här vissa stadgar som gäller för att utse Sveriges Starkaste Kvinna.
  •  Det skall minst vara sex grenar.
  •  Alla som vill och klarar viktgränsen skall få deltaga. Undantaget atleter avstängda för doping som inte får deltaga.
  • Det är upp till arrangören att ha en cut efter 2-3 grenar där de tio främsta går vidare.
  •  En tävling ska innehålla en gren som testar presstyrkan och en gren som testar rygg/ben-styrkan, alltså någon typ av marklyft eller knäböj (om arrangören kan påvisa att det går att döma böjgrenen på ett bra och rättvist sätt.)
  •  Startordningen till första grenen lottas fram därefter omvänd startordning där vinnaren från första grenen startar sist i andra grenen och så vidare. Till sista grenen skall den totala poängen gälla för den omvända startordningen. Vid samma slutpoäng så gäller bästa placering i grenarna enligt internationell praxis alternativt en utslagsgren. För att undvika missförstånd så ska poängen räknas så att den som vinner grenen får högst poäng dvs segraren i tävlingen kommer att ha högst poäng när tävlingen är avslutad.
  •  Grenarna som väljs måste ha förekommit i liknande form på någon av de större tävlingarna de senaste fem åren. Dessa tävlingar är Världens Starkaste man/kvinna, Europas Starkaste man/kvinna, Sveriges Starkaste man/kvinna, Arnold Strongman Classic och finalen i Strongman Champions League.
  • Styrgruppen kommer titta på helheten i grenval, viktval och utförande, men även utförande i enskilda grenar.
  • Startavgiften skall vara 400 kr och det skall ingå t-shirt och plakett/pokal/medalj till SAMTLIGA tävlande. Avgiften betalas lämpligen i förskott till arrangören senast fyra veckor före tävlingsdag.
  •  Huvuddomaren samt eventuell andredomare skall själv ha tävlat på motsvarande tävlingsnivå eller kunna påvisa liknande kompetens.
  • Sista anmälningsdagen för att tävla är en månad före tävlingsdag och grenarna skall bli officiella senast två månader innan tävlingsdag (små förändringar får förekomma efter styrgruppens godkännande)

    Med vänlig hälsning Anki , Anna och Oskar

Share

SSM – Film på marklyftet i finalen

$
0
0

Sveriges Starkaste Man 2019 var en väldigt underhållande tävling, och en av de mest rafflande grenarna var det inledande marklyftet. Här kommer en film från lyften på 400 kg och uppåt.

Share

Martina Andersson är världens starkaste kvinna (-82 kg)

$
0
0

I helgen hölls VM i strongman i USA. Det var ett gäng svenska atleter som var på plats för att tävla i de olika klasserna. En av dem var Sveriges starkaste kvinna, Martina Andersson. Martina har vunnit det mesta som går att vinna men en pallplats i VM hade hon ännu inte lyckats knipa, förrän nu. Med tre grensegrar i bagaget kunde hon vinna tävlingen och nu titulera sig som världens starkaste kvinna i klassen -82 kg. Bobby Sundberg kom femma i samma klass.

En annan som också var på plats var Fredrik Svensson som efter sin niondeplats i Sveriges Starkaste Man ville revanschera sig i Masters-klassen. Här ställdes han mot namn som Terry Hollands, Nick Best, Mark Felix och Vidas Blekaitis. Fredrik fick inte med sig någon grenseger, men han var väldigt jämn tävlingen igenom vilket resulterade i ett brons. Fredrik är därmed världens tredje starkaste man i Masters.

Utöver dessa kom Jimmy Johansson åtta i -105 kg, Anna Harjapää kom elva i den öppna klassen (med en poäng från topp-10), Stefan Bergqvist kom på trettondeplats i Masters-klassen (herrar), Josefin Hansen kom på en fjortondeplats i Masters-klassen (damer) och Anders Kylander kom på femtondeplats i -105 kg.

Share

Arrangera ett kval eller final i SSM 2020 (u105 kg)

$
0
0

Arrangera kval eller final u105kg 2020.

I kvalen samt finalen ska det vara minst sex grenar och i finalen helst sju grenar om det är genomförbart(tidsmässigt). (Ett kval eller final ska kunna utföras på 3h inklusive prisutdelning, för att uppnå den tiden önskas det av arrangör att de flesta grenar är dubbelgrenar. Detta är framförallt för publikens skull.) Och för att göra tävlingarna så rättvisa som möjligt.
En tävling ska innehålla en gren som testar presstyrkan, och en gren som testar rygg/ben-styrkan, alltså någon typ av marklyft eller knäböj (om arrangören kan påvisa att det går att döma böjgrenen på ett bra och rättvist sätt).
Grenarna som väljs i tävlingen måste ha förekommit på någon av de större tävlingarna de senaste fem åren. Dessa tävlingar är Världens Starkaste Man, Europas Starkaste Man och Arnold Strongman Classic. Styrgruppen kommer att titta på helheten i grenvalet så att styrkan i hela kroppen testas och vid behov komma med förslag till korrigeringar.
Blir det fler än tolv tävlande på en kvaltävling så blir det en cut efter två eller tre grenar där de tolv bästa får fortsätta. De två/tre första grenarna ska då bestå av en rörlig gren och en statisk (press eller mark/böj) gren samt fritt val vid tre.
Den sista anmälningsdagen för att tävla i kvalen är fyra veckor innan tävlingsstart, och grenarna ska bli officiella två månader innan tävlingen äger rum.
För att deltaga i kval har kvalet en deltagaravgift på 300:-.
Endast atleter med svenskt medborgarskap får deltaga.
Alla tävlingar måste använda sig av Strengthresults.com som poängsystem.
Kvalen (4 totalt) önskas starta maj/juni månad fram till augusti månad.
Finalen önskas kunna genomföras som senast i september månad.

I övrigt gäller följande riktlinjer som är att se som en lägstanivå:

Tävlingströjor ska finnas till alla tävlande och pokaler ska finnas till samtliga som klarat kvalcuten och till samtliga finalister.
All information kring Sveriges Starkaste Man ska finnas att läsa på MAXstyrka.se.
Alla kval och final ska filmas och läggas upp på exempelvis Youtube efter respektive tävling.
Prispengar ska utdelas till topp-3 i varje kval, totalt minst 5000 kr, och till samtliga deltagare i finalen, totalt minst 20 000 kr.
På finalen ska alla tävlande erbjudas boende i samband med finalen och även en bankett efter tävlingen.
Vid kval gärna rabaterat boende samt bankett även där.
För er som är intresserade av att arrangera ett kval eller finalen i u105kg klassen så vill styrgruppen nu ha in en intresseanmälan innehållande följande:

Tid och plats.
Ansvarig arrangör, denne får tävla men det är inte att föredra.
Lämpligt närliggande boende och eventuella kringarrangemang i området, ex. festival eller marknad.
Ekonomiska förutsättningar, prispengar, boendekostnad med eventuell rabatt, eventuell bankett m.m.
Eventuell mediaexponering och inspelning.
Tävlingsledning och sekretariat.
Huvuddomare och eventuellt assisterande domare. Dessa ska ha tidigare erfarenhet av att döma strongman och själva ha tävlat på SM-nivå inom sporten.
Planerade grenar, inklusive eventuella cutgrenar, och genomförande av dessa. Detta ska endast vara ett förslag, det slutgiltiga grenvalet bestäms i samråd med styrgruppen; Henrik Saxin, Jesper Willysson & Martina Andersson.
Er intresseanmälan att arrangera ett kval eller finalen 2020, i u105kg klassen ska vara inskickad till info@maxstyrka.se senast den 25 december, och arrangörer kommer att utses så fort som möjligt därefter. (Varför vi väljer att använda oss av maxstyrkas inkorg är för att ingen ska tro att vi låter bli att läsa någons mejl)

Mvh Styrgruppen u105kg

Share

Espenkrona kom femma i SCL World Final

$
0
0

Sveriges tredje starkaste man, Johan Espenkrona, har under året tävlat flitigt i Strongman Champions League, och han var en av tolv atleter som hade skrapat ihop så pass många poäng att han fick tävla i finalen. Andra atleter som hade lyckats ta sig till finalen var bl.a. Mateusz Kieliszkowski, Krzysztof Radzikowski, Dainis Zageris och Alex Moonen.

Johan presterade på topp i finalen, vann en gren (Truck Pull) och kom till slut femma i tävlingen efter sju grenar.

(Foto: Johan Espenkronas Instagram)

Share

SSM 2020 – Datum för årets kval och final

$
0
0

Nu är datumen och platserna klara för årets kval och final till Sveriges Starkaste Man 2020 i den öppna klassen.

  • Det första kvalet hålls den 23 maj i Östersund.
  • Det andra hålls den 27 juni i Sjöbo.
  • Det tredje hålls den 4 juli i Arvidsjaur.
  • Det fjärde och sista kvalet hålls den 15 augusti i Älmhult.
  • Finalen hålls återigen under Tyngres flagg i Stockholm den 10 oktober.

Information om grenar och liknande kommer framöver.

Alla årets strongmantävlingar samlas i tävlingskalendern.

Share

SSM – Datumet för kvalet i Arvidsjaur ändras

$
0
0

Årets tredje kval till Sveriges Starkaste Man i den öppna klassen skulle egentligen hållas den 4 juli, men tävlingen skjuts fram en vecka till den 11 juli istället. Anledningen är att Skellefteå valde att flytta fram sin stadsfest, så för att den inte skulle krocka med festivalhelgen i Arvidsjaur (så att besökarna inte behöver välja mellan de geografiskt närliggande festivalerna) valde Arvidsjaur kommun att flytta fram evenemanget en vecka. Därför flyttas alltså även kvalet till den 11 juli.

Det här gör att tävlingen tyvärr krockar med Sveriges Råaste 2020, men det fanns inga möjligheter att lägga tävlingen på något annat datum.

Share


Tävla i Sveriges Råaste 2020

$
0
0

Sveriges Råaste 2020 hålls som bekant den 11 juli på stranden nedanför Ystad Saltsjöbad (Brygga 1). Tävlingen börjar kl. 11:00.

Tidigare år har tävlingen varit en renodlad inbjudningstävling där samtliga atleter har valts ut av arrangören, men i år kan vem som helst försöka kvala in. Man kvalar via de två inledande grenarna, marklyft för max (utan dräkt, såklart) och stock för reps. För att ha chans att kunna kvala måste man först och främst klara ingångsvikten i marklyft på 330 kg, och sedan göra minst en repetition på den 160 kg tunga stocken. Det kommer finnas 1-3 platser för kvalande beroende på eventuella sena avhopp från de inbjudna.

Vinnaren av tävlingen får 25.000 kr och en startplats på Arnold Strongman Classic Europe 2021. Alla atleter får prispengar.

Grenarna är:

  1. Marklyft för max – rising bar: 330 kg, 350, 370, 380, 390, 400, 407, 410, 415, 420…
  2. Stock för reps med 160 kg alt 180 kg på 90 sek.
  3. Pole push.
  4. Husafell på 160 kg för distans.
  5. Natursten på 150 kg till axel för reps på 150 sek.

Atleter:

  1. Mikkel Leicht (Dan nr:1)
  2. Ole Martin Kristiansen (Nor nr:1)
  3. Sasa Lampaš (Serb nr:1)
  4. Nedzmin Ambeskovic (Bosn nr:1)
  5. Andreas Ståhlberg
  6. Kim Gerhardt
  7. Jocke Gustavsson
  8. Ola Nilsson
  9. Fredrik Svensson
  10. Johan Liljeblad

Share

Här är grenarna i Sveriges Starkaste Kvinna 2019

$
0
0

Sveriges Starkaste Kvinna 2019 (i den öppna klassen) hålls som bekant under Tyngre VIII i Solnahallen den 12 oktober. Tävlingen börjar kl. 15:00 och kommer hålla på i drygt tre timmar. Sweden Barebell Club arrangerar tävlingen.

Grenarna är:

  • 1. Pinch hold.
  • 2. Circus dumbell press medley.
  • ​3. Sandbag loading.
    – Cut –
  • 4. Deadlift ladder.
  • 5. Truck pull on ladder.
  • 6. Atlasstenar.

Mer info om grenarna kan ni läsa på Sweden Barebell Club’s hemsida.

Share

Reportage – Sveriges Starkaste Kvinna 2018

$
0
0

Ibland händer det att artiklar, nyheter och reportage tvingas ner i någon form av limbo. Det kan ha sin grund i skrivkramp, tekniska strul eller att annat kommer i vägen. Reportaget av Sveriges Starkaste Kvinna 2018 blev tyvärr ett av dessa. Bättre sent än aldrig heter det ju, så därför kommer här reportaget om Sveriges Starkaste Kvinna 2018. Se det som en uppladdning inför årets batalj den 12 oktober.


Söndagen den 21 oktober vallfärdade mängder av träningsglada människor till Kistamässan för att smaska proteinbars, träffa diverse träningsprofiler och se på allehanda tävlingar. Tyngre, som mer eller mindre har tagit över fitness-Sverige, hade lockat tusentals människor som flockades inne på mässgolvet. Jag var där med min äldste son Gabriel för att bevittna styrkeuppvisningar av alla dess slag, och en av dessa var tävlingen Sveriges Starkaste Kvinna 2018.

För att man skulle få en finalplats i Sveriges Starkaste Man 2018 var man tvungen att ta sig igenom en enormt tuff kvalserie för att samla poäng på så vis bevisa att man var värdig att få kämpa mot de absolut starkaste i landet. För att få vara med i Sveriges Starkaste Kvinna 2018 räckte det med att skicka ett mail till arrangören (Sweden Barbell Club) och betala in en anmälningsavgift på 300 kr. Därmed skulle man kunna misstänka att deltagarna bestod av spinninginstruktörer med storhetsvansinne, välvaxade Instagramkändisar och PT:s med för få klienter. Lyckligtvis lyste dessa med sin frånvaro. Istället bestod startfältet bland annat av strongwomanatleter av absoluta världsklass. Jag träffade atleterna backstage där de värmde upp någon halvtimme innan tävlingen började. Det är något fascinerande med att se hur tjejer ledigt värmer upp med vikter som hos en annan framkallar ångest, desperation och olika nyanser av lila i ansiktet.

Den stora toppduellen bestod på förhand av fjolårsvinnaren i Sveriges Starkaste Kvinna, Martina Andersson, och silvermedaljören i samma tävling, Anna Harjapää. Martina har vunnit SSK i klassen -82 kg ett par år i rad nu, är regerande Europamästarinna och världens sjätte starkaste kvinna i samma viktklass, så nog hade hon favoritskapet på sina breda (modell XXXL) axlar. Anna har å andra sidan också vunnit både Sveriges Starkaste Kvinna och Europas Starkaste Kvinna tidigare, fast i den öppna klassen. Anna kom också sexa i Världens Starkaste Kvinna 2018, fast i den öppna klassen. Det var med andra ord upplagt för en riktig rysare. Utöver de två favoriterna stod 14 andra urstarka tjejer på startlistan, redo att offra blod svett och valkar. För att tävlingen inte skulle bli en utdragen historia valde arrangörerna att ha en cut efter tre grenar där de tio bästa fick köra de avslutande tre grenarna.

Pinch hold

Den första grenen var en pinch hold där man skulle hålla i en 20-kiloskaka (i järn) i nävarna så länge man orkade. Samtliga 16 atleter stod uppradade bredvid varandra och lyfte viktskivorna (mer eller mindre) samtidigt. Sedan följde en tids fingertortyr där atleterna en efter en tappade eller släppte ner sina viktskivor. Veronica Liljeroth hade starkast nypor och/eller hårdast pannben och höll ut längst. Emelie Leach kom tvåa och Mari Nordström blev trea.

Stocklyft

Den andra grenen bestod av stocklyft för reps. Atleterna kunde välja att lyfta på två olika stockar där den “lätta” vägde 55 kg och den tyngsta vägde 70 kg. En repetition med den tyngsta slog såklart oändligt antal repetitioner med den lättare stocken. Man fick lyfta så mycket man ville under 75 sekunder. Här var det några som gick in med en inställning att besegra storstocken, men efter att ha försökt utan framgång tvingades de ge sig och reppa loss på lillstocken under de resterande sekunderna. Den blott femtonåriga Cassandra Annergren är trots sin blygsamma ålder redan nu ett kraftpaket av rang, så den lilla stocken fick flyga fem gånger. Hälften av startfältet lyckades lyfta storstocken minst en gång, och de två som var i en klass för sig var de två förhandsfavoriterna Anna Harjapää och Martina Andersson. Anna fick sju reps, och Martina mäktade med hela tio reps på 70 kg! Efter grenen var hon dock inte helt nöjd då hon hade gjort elva reps på träning.

Carry medley

Den tredje grenen var ett medley där man först skulle springa 15 meter med två farmers-väskor på 85 kg/st, och sedan skulle man köra Duck Walk på 140 kg tillbaka. När det var Annas tur var hon väldigt taggad. Hon sprang iväg med väskorna, snabbare än någon annan, och ryckte tag i handtaget till Duck Walk. Jag vet inte om handtaget var dåligt ditsatt eller om rycket var för starkt (det sistnämnda hade inte förvånat mig), men handtaget flög hur som helst av. Arrangörerna frågade då Anna om hon ville köra om grenen själv efter att samtliga atleter hade gjort grenen. Hon accepterade erbjudandet, taggade till sig och ställde sig åter på startlinjen. Den här gången gick det om möjligt ännu snabbare med väskorna, och hon såg ut att gå mot en säker grenseger. Duck Walk-handtaget satt stabilt den här gången, men det gjorde inte Annas vrist. Efter ett par meter trampade hon snett, stukade foten och tvingades vinka hejdå till publiken. En tråkig sorti av Harjapää. Martina Andersson vann grenen, Emelie Leach kom tvåa och Bobby Sundberg kom trea.

Marklyftstege

Den fjärde grenen för dagen var en pargren i något så vackert som marklyft. Fyra stänger lastade med 140 kg, 160 kg, 180 kg och drömgränsen 200 kg skulle lyftas så fort som möjligt. Sweden Barbell Club som primärt är ett gym i Stockholm (och sekundärt en uppskattad tävlingsarrangör) har tydligen obegränsat med stänger och vikter. Många atleter gjorde bra ifrån sig, och tre atleter orkade lyfta samtliga vikter. Starkast och snabbast var föga förvånande Martina Andersson som lyfte samtliga stänger på 20 sekunder. Bobby Sundberg blev tvåa med dryga 37 sekunder, och Emelie Leach blev trea några tiondelar bakom Bobby.

Carry and Drag

Den näst sista grenen bestod av en carry and drag där man först skulle bära en öltunna på 80 kg 15 meter, och sedan dra en släde 15 meter. Här var Bobby Sundberg riktigt snabb, både med öltunnan och släden, och sprang i mål på strax under 35 sekunder. Det visade sig vara en tid som ingen kunde matcha. Näst bäst var Emelie Leach på drygt 42 sekunder, som här fick sin tredje andraplats för dagen. Trea kom Martina Andersson med 45 sekunder.

Atlasstenarna

Den avslutande grenen var såklart atlasstenarna. Här vägde de fem stenarna från 90 kg till 130 kg, och de skulle lastas upp på 130 cm. Att lyfta en atlassten på 130 efter fyra tunga stenar, efter fem tunga grenar, är något som få kvinnor i världen hade orkat med. I det här startfältet var det en som lyckades med den bedriften, nämligen Bobby Sundberg. Inför stenarna låg Bobby tvåa i totalen med 3,5 poäng upp till Martina Andersson. Martina fick därför inte komma sämre än sjua här för att kamma hem guldet. Nu var det så att ingen, förutom Bobby, hade lyckats få upp den näst tyngsta stenen heller, så Martina behövde “bara” lasta upp fyra stenar för att ta andraplatsen i grenen och guldet totalt. Så blev det också. Martina blixtrade upp de fyra stenarna på 27 sekunder vilket alltså räckte till att försvara sin titel i Sveriges Starkaste Kvinna. Solklar trea i totalen blev Emelie Leach.

Slutresultat:

1. Martina Andersson – 54 p
2. Bobby Sundberg – 51,5 p
3. Emelie Leach – 47,5 p
4. Veronica Liljeroth – 37 p
5. Madelene Englund – 27 p
6. Emelie Rapp – 25,5 p
7. Mari Nordström – 24 p
8. Malin Pettersson – 23 p
9. Marina Bergquist – 22,5 p
10. Sofia Sjunfors – 18 p

Tävlingen var riktigt bra, publiken var på hugget och speakern Linnea Enstedt var (som alltid) duktig på att höja publikvolymen inne i arenan. Sveriges strongwomanatleter har antagligen aldrig haft en så kompetent arena att visa upp sin sport på, och den 12 oktober 2019 kommer Sveriges Starkaste Kvinna återigen att hållas i Tyngres regi med Sweden Barebell Club bakom rodret. Det kan inte bli annat än succé.

Share

SSM – Här är finalisterna (öppen klass)

$
0
0

I helgen hölls årets fjärde och sista kval i Sveriges Starkaste Man 2019 i den öppna klassen. Det var alltså den sista chansen för atleterna att samla seriepoäng för att kunna ta sig till finalen, och det var många toppnamn som var på plats för att kriga om poängen. Platsen var Årjäng, och hemmasonen Johnny Hansson stod som arrangör.

Foto: Johnny Hanssons Instagram

Det var också Johnny som vann tävlingen framför tvåan Andreas Ståhlberg och trean Johan Espenkrona. Sägas ska att Ståhlberg valde att stå över den avslutande grenen, vilket gav honom 0 poäng i den grenen. Därmed är årets finalister klara. Finalen hålls i Solnahallen under Tyngres flagg den 13 oktober.

Foto: Johnny Hanssons Instagram

Slutresultat (topp-10):

1. Johnny Hansson – 51 p
2. Andreas Ståhlberg – 45,5 p
3. Johan Espenkrona – 38,5 p
4. Fredrik Svensson – 36 p
5. Cim Johansson – 35 p
6. Stefan Bergqvist – 34 p
7. Daniel Lindquist – 29 p
8. Fredrik Örtemark – 20,5 p
9. Gustav Olsims – 20 p
10. David Segerblad – 14,5 p

Finalister i Sveriges Starkaste Man 2019:

Martin Forsmark
Markus yngvesson
Johan Espenkrona
Fredrik Svensson
Johnny Hansson
Andreas Ståhlberg
Gustav Stonegård
Cim Johansson
Fredrik Johansson
Nedzmin Ambeskovic

 

Share

SSM – Intervjuer med samtliga finalister (-105 kg)

$
0
0

Finalen av Sveriges Starkaste Man 2019 i klassen -105 kg hålls den 31 augusti. Platsen är Åmål, och all info om tävlingen kan ni läsa här. Finalisten Andreas Lundberg har frågat samtliga finalister ett gäng frågor så att ni kan få lite mer kött på benen om vilka som tävlar i finalen.


Namn: Jack Ottendahl

När började du med strongman? Började 2016.

Antal finaler: Vunnit -90 senaste 2 åren.

Bästa placering på final: –

Favoritgren: Marklyft.

Vem blir topp-3 på finalen? Jack, Anders och Lars.

Vem kommer skrälla på finalen? Jag tänker skrälla själv!


Namn: Andreas Lundberg

När började du med strongman? Första tävlingen 2005.

Antal finaler: Detta blir min 9:e.

Bästa placering på final: 7:a 2013.

Favoritgren: Frame.

Vem blir topp-3 på finalen? Tror Jimmy, Lars och Kylander kommer slåss om topp-3, men jag kommer stressa dem!

Vem kommer skrälla på finalen? Tror att Jack kommer placera sig bra.


Namn: Anders Kylander

När började du med strongman? 2014.

Antal finaler: 3.

Bästa placering på final: 2:a 2018.

Favoritgren: För tillfället marklyft.

Vem blir topp-3 på finalen? Jag, Conny och Albin.

Vem kommer skrälla på finalen? Love Häkkinen.


Namn: Albin Magnusson

När började du med strongman? Började seriöst inför säsongen 2017, innan dess kört nått år på hobbynivå för skojs skull.

Antal finaler: Detta blir min andra final, kvalade in 2017.

Bästa placering på final: 10:e plats.

Favoritgren: Har inga favoritgrenar i finalen, ser fram emot allt lika mycket… Eller lite.

Vem blir topp-3 på finalen? Anders Kylander, Jimmy Johansson och Jack Ottendahl.

Vem kommer skrälla på finalen? Martin Johansson. Han har tillgång till mycket strongmanutrustning och erfarenhet av tyngdlyftning inför press med skivstång, tror han kan ligga och lura lite.


Namn: Conny Ekholm

När började du med strongman: 2012.

Antal finaler: Detta blir 4:e.

Bästa placering på final: 4:a.

Favoritgren: Atlasstenar.

Vilka blir top3 på finalen: Jimmy Johansson, Anders Kylander och Jack Ottendal.

Vem kommer skrälla på finalen? Jack Ottendal.


Namn: Adrian Andersson

När började du med strongman? Jag började med strongman 2014.

Antal finaler: Det här blir min andra final.

Bästa placering på final: Förra året så avbröt jag mitt i tävlingen så fick nöja mig med en 10:e plats.

Favoritgren: Marklyft kommer vara favoritgren.

Vem blir topp-3 på finalen? Topp-3 blir jag, Kylander och Love.

Vem kommer skrälla på finalen? Albin Magnusson kommer kommer skrälla.


Namn: Jimmy Johansson

När började du med strongman?

Jag har tävlat sen 2009.

Antal finaler: Det här blir min 6:e final.

Bästa placering på final: Regerande mästare 2017 och 18 och har en 2:a placering 2016.

Favoritgren: Husafell och sten till axel skall bli spännande.

Vem blir topp-3 på finalen? Lars Ainasoja, Anders Kylander och han den nya lilla killen (Jack). Hade gärna skrivit mitt eget namn bland topp-3 men en skada i foten kommer troligen sätta käppar i hjulet för att kunna prestera på den nivån som behövs för att bli topp-3. Jag är nöjd om jag inte behöver bryta tävlingen. Det får räcka som seger för egen del.

Vem kommer skrälla på finalen? Vet inte om man kan kalla han skräll i finalen för jag vet vad han går för, men nykomlingen i u105 Jack (den nya lilla killen) som är etablerad strongman i u90 och 3:a i Europa kommer komma in i finalen ordentlig förberedd och otroligt hungrig på att visa vad han går för. Tror även Conny “the eagle” Ekholm kommer göra bra ifrån sig. Lundberg är en gammal räv som kommer sticka upp i flera grenar.


Namn: Martin Johansson

När började du med strongman?

Jag har kört sporadiskt sedan början av 2017. Kommer från styrkelyft i grunden.

Antal finaler: Detta är mitt första år som tävlande och därav även min första final.

Bästa placering på final: Det får vi se efter lördag!

Favoritgren: Kegtoss.

Vem blir topp-3 på finalen? Jag gissar på att Jimmy, Lars samt Kylander kommer att stå på pallen.

Vem kommer skrälla på finalen? Hoppas på mig själv.


Namn: Love Häkänen

När började du med strongman? 2006.

Antal finaler: 4 st i tungvikten.

Bästa placering på final: 8:a i tungvikten.

Favoritgren: Marklyft.

Vem blir topp-3 på finalen? 1. Anders. 2. Jimmy. 3. Lars.

Vem kommer skrälla på finalen? Blir sällan skräll i en final.


Namn: Lars Ainasoja

När började du med strongman? 2008.

Antal finaler: Varit kvalad alla år sen 2009 dock inte ställt upp alla på grund av skador.

Bästa placering på final: 3:a 2018.

Favoritgren: Hantel.

Vem blir topp-3 på finalen? Jimmy, Kylander och jag förhoppningsvis.

Vem kommer skrälla på finalen? Nykomlingen Martin Johansson tror jag placerar sig bra.


 

Share

SSM – Kylander är Sveriges Starkaste Man 2019 (u105 kg)

$
0
0

I helgen hölls finalen av Sveriges Starkaste Man 2019 i klassen u105 kg i Åmål. Henrik Saxin arrangerade tävlingen.

Den regerande mästaren Jimmy Johansson hade dragit på sig en allvarlig stukning kort innan tävlingen, vilket satte käppar i hjulet för mästaren. Trots det lyckades han kämpa sig igenom tävlingen, fick två grensegrar, och hamnade till slut på en imponerande tredjeplats i totalen.

Sveriges Starkaste Man i lilleputteklassen (u90 kg) de senaste två åren heter Jack Ottendahl. Trots hans brist på trivselkilon lyckades han plocka silvret, med en grenseger i bagaget.

Foto: Jimmy Johansson (Facebook)

Fjolårstvåan Anders Kylander var en av förhandsfavoriterna. Han knep guldet med två grensegrar och en jämnhet i de andra grenarna.

Nämnas bör också Love Häkänen som hade två grensegrar och två andraplatser, men sjönk som en sten i resultatlistan efter att ha nollat i en gren.

Sveriges Starkaste Man 2019 (u105 kg):

1. Anders Kylander – 50 p
2. Jack Ottendahl – 45,5 p
3. Jimmy Johansson – 43,5 p
4. Love Häkänen – 42,5 p
5. Adrian Andersson – 31,5 p
6. Conny Ekholm – 27 p
7. Albin Magnusson – 25,5 p
8. Martin Johansson – 21,5 p
9. Andreas Lundberg – 18 p
10. Lars Ainasoja – 11 p

 

Share

SSM – Masters och SSK 2019 (u82 kg) avgjorda

$
0
0

Sveriges Starkaste Man 2019 i klassen för 40-plusare (masters) och Sveriges Starkaste Kvinna 2019 i klassen u82 kg hölls i helgen i Sundsvall. Legenden Anders Johansson, även känd som Starkeanders, höll i micken och Sveriges Starkaste Man Martin Forsmark var domare.

I gubbklassen ställde fem atleter upp. Starkast av dessa var förhandsfavoriten Fredrik Svensson som vann fem av sex grenar. En solklar seger för Fredrik som nu tränar för tungviktsfinalen den 13 oktober.

Näst starkast var silverryggen Stefan “Stisse” Bergqvist som fick med sig fem andraplatser i grenarna. Peter Svedberg, som nu är tillbaka efter en långdragen nervskada, tog tredjeplatsen i tävlingen.

SSM 2019 (masters) – slutresultat:

1. Fredrik Svensson – 26 p
2. Stefan Bergqvist – 21 p
3. Peter Svedberg – 18 p
4. Anders Persson – 14 p
5. Nicklas Nordin – 11 p

Foto: Fredrik Svensson (Facebook)

I damklassen var det åtta deltagare. Även här fanns det en tydlig förhandsfavorit i form av Bobby Sundberg som kom tvåa i fjolårets final i den öppna klassen. Hon var också totalt överlägsen här och vann samtliga sex grenar i storslagen stil.

Tvåan var lika självklar som ettan. Den blott 16-åriga Cassandra Annergren fick med sig fem andraplatser i grenarna och kunde briljera hem silvret. Otroligt imponerande. Veronica Liljeroth, som kom fyra i den öppna klassen förra året, tog här bronset.

SSK 2019 (u82 kg) – slutresultat:

1. Bobby Sundberg – 48 p
2. Cassandra Annergren – 41 p
3. Veronica Liljeroth – 32 p
4. Maria Tingbacke – 27,5 p
5. Therese Beirup Espenkrona – 24,5 p
6. Sofie Minicz Owino – 16 p
7. Åsa Stonegård – 11 p
8. Sara Zettergren – 10 p

Foto: Sara Zettergren (Facebook)

Share


Reportage – Sveriges Starkaste Kvinna 2019 (u82 kg)

$
0
0

Strongmanlegenden Anders Johansson (Starkeanders) har här skrivit ihop ett reportage om Sveriges Starkaste Kvinna 2019 i klassen u82 kg.


Sveriges Starkaste Kvinna -82 kg 2019

Sveriges starkaste kvinna -82 kg 2019 gick av stapeln i Sundsvall den 31:a augusti. Vädret blev perfekt för tävling (fint väder men inte för varmt) och tävlingen hölls utanför Birsta Citys huvudentre. Tilläggas kan att Birsta  är Sveriges 3:e största handelscentra och därmed en naturlig hög tillströmning av publik (planerande såväl som spontan). Efter några avhopp pga. skador stod det när det var dags 8 tävlingssugna damer på plats och ett svårslaget rekord är nog åldersspannet i denna tävling. Cassandra Annergren överlägset yngst, endast 16 år gammal och äldst Åsa Stonegård 50 år ”ung”! På förhand var Bobby Sundberg stor favorit till titeln (kom nyligen 3:a på Europas Starkaste Kvinna -82 kg) men först ska självklart damerna fightas om det innan titeln kan delas ut.

Gren 1: Apollon max reps på 70 kg (järnaxel på 50 mm i diameter), de som inte orkar 70 kg fick göra upp på 56 kg.

Först ut var Sofie Minisc som direkt valde att gå på 56 kg och matade iväg tre reps. Sara Zettergren gjorde några tuffa försök på 70 kg men valde sedan när det var väldigt kort tid att gå ned till 56 kg apollon men energin var slut och det blev tyvärr en plump i protokollet. Många damer valde att vara taktiskt och inte chansa på att de skulle gå bet på 70 kg och gick direkt på 56 kg och bäst på den vikten blev till slut Veronica med 8 reps före Tosse som fixade 7 reps. På huvudvikten 70 kg blev Cassandra första dam att klara det och hon mäktade med 4 bra reps innan tiden tog slut (75 s). Det var dock en dam som hade mindset att detta ska spöas och Bobby gjorde sedan 6 fina reps och tog därmed grensegern före Cassandra.

Gren 2: Ok 230 kg, 20 m

Det var inte bara 230 kg tungt, det var även lite uppförsbacke som gjorde det extra besvärligt att förflytta sig. Publiken fick se damerna verkligen ge allt och det visade sig att ta sig imål var tufft. Den första som tog sig var Maria där hon visade att hon har starka ben och krigarpsyke, tiden var ca 1 min. När Cassandra gick ut som näst sista dam så får hon en nedsättning redan efter 5 m men tar upp oket relativt snabbt och går sedan direkt i mål på ca 21 sekunder och går upp i klar ledning men då är Bobby kvar. Bobby väljer att ställa om oket (då hon såg att Cassandra hade lite för hög inställning med tanke på uppförsbacken). Bobby går på i långsammare men säkrare tempo och när domaren Martin Forsmark (Sveriges Starkaste Man 2018) blåser i dommarpipan för att Bobby är i mål visar det sig att det räckte precis, 2/10 sekunder snabbare än Cassandra.

Gren 3: Farmers maxsträcka, 100 kg per hand

Detta skulle bli häftigt att se, 100 kg per hand är enormt mäktig vikt! Detta är en av de mest klassiska strongmangrenar som finns och den är enkel att gilla! I farmers walk måste atleten ha en bra gångstil med jämnt flyt men även ett järngrepp om man ska kunna komma långt. Här fick vi se Åsa bita ihop och gå sakta men greppet höll och hon tog viktiga poäng, vissa damer hade bra flyt i gången men greppet svek tidigt. När det var dags för Veronica att gå kunde man misstänka att det skulle bli en ny ledare då hon har väldigt bra grepp och mycket riktigt så gick hon upp i klar ledning med ett resultat på strax under 20 m. Nu var det endast två damer kvar och 16 åriga Cassandra går fram till väskorna och publikstödet är mycket bra denna dag i Sundsvall och stödet till Cassandra är extra stark då hon är på home soil! Cassandra lyfter upp väskorna bestämt och går på i bra tempo, vipps är hon uppe vid 20 m och rundar konan och börjar beta av m för m i ganska bra temp men strax efter 30 m så viker sig benen och väskorna far i backen. Nu är det endast favoriten Bobby kvar och hon kör på i något lugnare temp än Cassandra och hon ser bestämd ut att hon ska förbi Cassandra. Efter vändningen vid 20 m tappar Bobby lite mer fart men hon går på m för m och när hon är förbi Cassandra sätter hon ner väskorna och kan nöjt konstatera att hon har tagit hem grenseger nr 3. Bobby hyllar Cassandra i intervju efter grenseger och säger att det kommer att bli grymt svårt att hålla Cassandra bakom sig i framtiden.

Gren 4: Marklyftsmedley, 4 st styrkelyftsmarklyftstänger med vikterna 140 kg, 160 kg, 180 kg, 200 kg

Denna övning flöt på bra och alla damer visade att 140 kg i marklyft är som papper för dem. Det var nog bara en dam som gick bet på 160 kg och bla Åsa (fröken 50 år) fixade det galant. 180 kg är självklart en mäktig vikt men Maria visade att hon ger allt i varje gren och mycket riktigt så var hon första dam att fixa 180 kg, och det gick relativt fort också (ca 26 s). Veronica visade att hon ska inte vara sämre och mycket riktigt så fixade även hon 180 kg men på en något långsammare tid. Nu är det Cassandra tur och hon har som ambition att bli första dam att besegra 180 kg men utan markdräkt och det går mycket riktigt vägen men klockan visar att hon var ca 4 s långsammare än Maria som därmed behåller sin ledning fram tills det är Bobbys tur. Bobbys tar inga risker utan spänner åt sin markdräkt och visar vem som bestämmer då hon blir det enda damen som besegrar 200 kg i marken och det gick även väldigt lätt och därmed tar hon sig 4:e grenseger.

Gren 5: Däckvält

Här skulle damerna välta 5 vält med ett för damer väldigt tungt däck. Några av de första damerna ut kämpade och kämpade men fick inte över däcket. Tosse ivrigt påhejad av sin man (Johan Espenkrona 3:a på Sveriges Starkaste Man 2018) blir den som visar att det nog ska vara möjligt och fixar 4 av 5 vält. Veronica blir förste dam att visa upp 5 vält och klockan stannade någonstans runt minuten. Cassandra går ut som 3:e sista dam och visar att hon även bemästrar däckvält och när det 5:e vältet slår i backen så stannar tiden på 44 s. Maria kämpar för allt vad hon kan och när tiden är slut har hon fått med sig 4:a vält.  Bobby? Ja hon har inte tänkt släppa någon poäng och när hennes 5:e vält slår i backen så visar det sig att hon slår Cassandras ledartid med ca 11 s och därmed bärgar hon sig 5:e grenseger.

Gren 6: Bära 100 kg säck för maxsträcka

Här avslutade varenda dam med bravur för oj vad de kämpade, de gav verkligen allt tills det inte gick komma en dm till. Maria som ligger på 4:e plats inför denna övning visar att det går kämpa och det går att kämpa och det går att kämpa lite till..när hon till slut vände vid 60 m så stannade hon med den i famnen och grävde fram varje dm som var möjligt! Veronica som ligger 3:a visar att ja jag ska också visa att jag ger allt och hon kämpar och kämpar och går förbi Maria och då skriker coachen Kalle Lane vänd dig om och gå baklänges, Veronica lyder och vänder sig om faller direkt J (coachningen blev inte magisk denna gång). Nu är det Cassandra tur och hon traskar iväg med säcken i bra tempo, 20 m avverkas, 40 m avverkas, 60 m avverkas, 80 avverkas men nu är hon väldigt slut och den totala sträckan mäts till 81,5 m. Bobby går nu ut sist och ska man gå +80 m med 100 kg säck i famnen då får man anstränga sig och det gjorde Bobby i sådan grad att hon går förbi Cassandras markering (84,5 m) och släpper glatt ned säcken!

En mycket lyckad tävling är därmed klar och vi har en mästare i Bobby Sundberg som vinner Sveriges starkaste kvinna -82 kg före 16-åriga Cassandra Annergren och på 3:e plasts Veronica Liljeroth!

Stort tack till alla som gjort detta arrangemang möjligt (atleter, sponsorer, funktioner, domare osv)

Your friend in strength Starkeanders!

SSK 2019 (u82 kg) – slutresultat:

Bobby Sundberg – 48 p
Cassandra Annergren – 41 p
Veronica Liljeroth – 32 p
Maria Tingbacke – 27,5 p
Therese Beirup Espenkrona – 24,5 p
Sofie Minicz Owino – 16 p
Åsa Stonegård – 11 p
Sara Zettergren – 10 p

Share

Reportage – Sveriges Starkaste Man 2019 Masters

$
0
0

Strongmanlegenden Anders Johansson (Starkeanders) har här skrivit ihop ett reportage om Sveriges Starkaste Man 2019 Masters.


Sveriges Starkaste Man Masters 2019

Sveriges starkaste Man Masters (+40 år) 2019 gick av stapeln i Sundsvall den 31:a augusti, det var första gången i svensk historia som detta mästerskap anordnades. Vädret blev perfekt för tävling (fint väder men inte för varmt) och tävlingen hölls utanför Birsta Citys huvudentre. Tilläggas kan att Birsta  är Sveriges 3:e största handelscentra och därmed en naturlig hög tillströmning av publik (planerande såväl som spontan). Tävlingen kördes samtidigt som Sveriges Starkaste kvinna -82 kg vilket gav publiken en bra växling.  Det var till slut endast 5 ”gubbar” som kom till start men kvaliteten var det inget fel på. Favorit till titeln var på förhand Fredrik Svensson men för att kunna ta titel var han i så fall tvungen besegra bla. Stefan Bergqvist som bla. från yngre dar har mycket meriterande 2 st andraplatser på Sveriges Starkaste Man.

Gren 1: Stock för max

Alla atleter fick starta på 100 kg och därmed höjdes vikten med 10 kg per omgång (atleten fick välja att stå över om de ville). Det flöt på och det gick lätt för alla atletet och när 130 kg var avverkat så var alla atleter kvar i tävlingen. 140 kg lastades och här fick Anders Persson se sig besegrad men de andra atleterna fixade det galant och sedan lastades 150 kg. Niklas Nordin var nog nöjd med att klara 140 kg och kunde inte ge 150 kg något bra försök. Både Stefan Bergqvist och Peter Svedberg var så grymt nära men båda fick tyvärr inte armarna de sista cm och de stannade därmed på 140 kg tillsammans med Niklas. Fredrik Svensson klarade 150 kg med mersmak och vinner därmed grenen, han väljer dock att begära 170 kg för personlig rekord men tyvärr så fanns det inte denna dag.

Gren 2: Ok 350 kg, 20 m

Anders var först ut och gick stadigt och var i mål på ca 20 s, därefter kom Nicke men han fick verkligen kämpa men imål tog han sig. Peter visar att han gillar att gå ok och går på strax över 13s och klar ledning. Stisse har varit ganska stabil i ok i sina yngre dagar och så var det även nu men farten fanns inte där och han går imål strax bakom Anders tid. Fredrik vill självklart ha en grenseger och han driver på för allt vad han kan och japp han går i mål ca 1 s snabbare än Peter och tar därmed sin andra grenseger till sin och hemmapublikens förtjusning

Gren 3: Farmers maxsträcka, 122 kg per hand

Dessa farmers har ett ganska grovt grepp och blir därmed lite besvärligare för greppet. Stisse går strax under 40 m och Peter som går ut efter honom kan absolut inte matcha det så Stisse sitter säkert i ledarsätet tills det är Fredriks tur. Fredrik går på och det börjar se kämpigt ut men han fixar att gå precis längre än Stisse för att sedan nöjt få släppa ned väskorna och konstatera att han tagit sin 3:e grenseger.

Gren 4: Marklyft för reps på 285 kg

Nicke var först ut och får med sig för honom ett bra resultat på 3 reps, detta räcker för att hålla Anders efter sig (1 rep) men Peter blir väldigt nöjd då han fixar 4 reps. Stisse höjer ribban ordentligt och gör 8 reps till synes lätt men väljer ända att avbryta. Fredrik som då är sist ut vet att han ”bara” behöver göra 9 reps och väljer därmed att strunta i markdräkt. Fredrik matar på med sina reps men blir rätt trött på slutet men inte så trött att han släpper målet utan han fixar 9 reps och grenseger 4 av 4 möjliga.

Gren 5: Däckvält

Atleterna skulle välta 6 vält men Nicke fick nöja sig med 4 vält men Anders fixade 6 vält. Peter fixar 6 vält i lite lungnare tempo och Stisse visar att det går dra upp tempot och han går därmed upp i en klar ledning. Dock får Stisse konstatera att Fredrik är snål idag och bjuder inte Stisse på denna grenseger utan han putsar Stisses tid och tar grensegern.

Gren 6: Loading, 5 st tunnor på 113-122 skulle bäras 5 m och lastas på ett podie.

Nicke först ut och han tar och avslutar med stil och sätter alla tunnor på plats. Anders ligger endast 1 poäng före Nicke på totalen och ger allt för att slå Nicke och det fixar han (det visar sig att han även sedan tar grensegern). Peter ligger endast 1 poäng efter Stisse men han tar det lugnt när han lastar tunnorna och tiden blir inget att hurra för. Stisse vet att han behöver bara slå Peter för att säkra silvret och det gör han med säkerhet. Fredrik har redan vunnit tävling men vill visa upp ett fläckfritt protokoll och startar loadingen i en rasande fart, dock far en tunna nr över podiet och han tvingas springa runt och lasta upp den, det verkar som att stressen slår till rejält och kroppens ork sinar och Fredrik väljer att avsluta innan alla tunnor är på plats och därmed tar han jumboplatsen i den sista övningen men titeln var som ”tur” redan säkrad .

En tävling med ganska få tävlande men ändå var det en klart lyckad tävling och vi har en mästare i Fredrik Svensson som vinner Sveriges Starkaste Man Masters 2019 före Stefan Berqkvist på andra plats och på 3:e plats Peter Svedberg!

Stort tack till alla som gjort detta arrangemang möjligt (atleter, sponsorer, funktioner, domare osv)

Your friend in strength Starkeanders!

SSM 2019 (masters) – slutresultat:

1. Fredrik Svensson – 26 p
2. Stefan Bergqvist – 21 p
3. Peter Svedberg – 18 p
4. Anders Persson – 14 p
5. Nicklas Nordin – 11 p

Share

Intervju – Fem snabba frågor till SSM-finalisterna

$
0
0

På söndag är det dags för årets största strongmantävling här i Svergie, nämligen finalen av Sveriges Starkaste Man 2019. Vi har frågat samtliga finalister fem snabba frågor för att ta pulsen på atleterna såhär dagarna innan tävlingen.


Martin Forsmark

1. Hur är formen inför finalen?

Formen känns ok, känner mig stark men inte så uthållig.

2. Vilken gren ser du mest/minst fram emot?

Jag ser mest fram mot atlasstenar, minst keg toss.

3. Vilka blir topp-3? (Gärna i ordning)

Jag vinner, Hansson blir tvåa och Ståhlberg trea.

4. Vilken plats satsar du själv på?

Jag siktar på vinst.

5. Vem tror du kan skrälla?

Stonegård står för årets skräll.


Andreas Ståhlberg

1. Hur är formen inför finalen?

Formen är grym. Förkyld för tillfället men är övertygad att vara frisk på söndag.

2. Vilken gren ser du mest/minst fram emot?

Jag ser mest fram emot arm over arm och marklyft, och minst vikingpress. Min struliga axel gillar den inte.

3. Vilka blir topp-3? (Gärna i ordning)

Topp-3: Ståhlberg, Forsmark och Hansson.

4. Vilken plats satsar du själv på?

Se ovan.

5. Vem tror du kan skrälla?

Jag vet ej vad skrälla betyder.


Gustav Stonegård

1. Hur är formen inför finalen?

Vrålstark!

2. Vilken gren ser du mest/minst fram emot?

Mest marklyft för max. Minst Farmers walk.

3. Vilka blir topp-3? (Gärna i ordning)

Forzmark, Johnny och Buktryck (Yngvesson).

4. Vilken plats satsar du själv på?

Topp-5.

5. Vem tror du kan skrälla?

Jag.


Johnny Hansson

1. Hur är formen inför finalen?

Rund.

2. Vilken gren ser du mest/minst fram emot?

Mest mark, minst sten.

3. Vilka blir topp-3? (Gärna i ordning)

Hansson, Forsmark och Yngvesson.

4. Vilken plats satsar du själv på?

Vinst.

5. Vem tror du kan skrälla?

Det känns inte som det finns någon i detta startfältet som är en skräll om de skulle gå bra.


Fredrik Svensson

1. Hur är formen inför finalen?

Styrkeformen är rätt bra, framförallt i axlar. Lite krångel med ryggen, så hoppas vilan veckan innan nu gör så man kan prestera i mark.

2. Vilken gren ser du mest/minst fram emot?

Ser mest fram emot Atlassten, men även Vikingpress. Arm over arm är en stor mardröm.

3. Vilka blir topp-3? (Gärna i ordning)

Forsmark etta, Johnny tvåa och Ståhlberg trea, men det är väldigt tajt så dagsformen avgör. Vem som helst av dom 3 kan vinna.

4. Vilken plats satsar du själv på?

Med årets grenar får jag det väldigt tufft. Jag har flera dåliga grenar. Topp-7.

5. Vem tror du kan skrälla?

Gustav Stonegård kommer skrälla. Han kan ta fjärdeplatsen om allt stämmer.


Cim Johansson

1. Hur är formen inför finalen?

Formen är bra, förutom en ljumske som bråkar lite och en fot som ska opereras kort efter finalen så är kroppen starkare än någonsin.

2. Vilken gren ser du mest/minst fram emot?

Det är nog likvärdigt hur mycket jag ser fram emot grenarna, men keg toss är väl den jag ser minst fram emot på grund av att det så lätt blir en tabbe där.

3. Vilka blir topp-3? (Gärna i ordning)

Forsmark etta, Stålberg tvåa och Hansson trea.

4. Vilken plats satsar du själv på?

Då det är mitt första år i SM så är, till att börja med, finalen i sig en seger, men vad jag satsar på är för att vara realistisk, att hålla mig så långt ifrån sistaplatsen som jag kan, jag slåss om att slippa den.

5. Vem tror du kan skrälla?

Stonegård har mer att komma med än vad många räknar med.


Johan Espenkrona

1. Hur är formen inför finalen?

Den känns ok.

2. Vilken gren ser du mest/minst fram emot?

Mest farmers, minst marklyft.

3. Vilka blir topp-3? (Gärna i ordning)

Forsmark etta, Hansson tvåa och Ståhlberg trea.

4. Vilken plats satsar du själv på?

Fjärdeplatsen.

5. Vem tror du kan skrälla?

Ingen.


Nedzmin Ambeskovic

1. Hur är formen inför finalen?

My shape is quite good (only I’m tired since as I know I competed more than all the other athletes this year).

2. Vilken gren ser du mest/minst fram emot?

I’m looking forward for deadlift, keg toss and viking press (if I pick up weights fast and properly). This can be problem for me because off stiff shoulders. Stones and arm over arm I didn’t train almost at because I didn’t have time for this preparation because of Arnold Classic.

3. Vilka blir topp-3? (Gärna i ordning)

1. Forsmark, 2. Johnny, 3. Andreas/Buktryck.

4. Vilken plats satsar du själv på?

I’m aiming to be in worst case as last year, 5th. So top-5.

5. Vem tror du kan skrälla?

I would not say there can be some suprices because all finalist are so good so everyone can be in top-5. If everything goes according to plan I think I can be top-3 in 3 events and take points from other 3 events as well, so me. Haha. Buktryck is future!


Marcus Yngvesson

1. Hur är formen inför finalen?

Bästa formen jag någonsin haft.

2. Vilken gren ser du mest/minst fram emot?

Ser mest fram emot marklyftet och minst fram emot keg toss.

3. Vilka blir topp-3? (Gärna i ordning)

Forsmark etta, Hansson tvåa och Ståhlberg trea.

4. Vilken plats satsar du själv på?

Behålla min fjärdeplats.

5. Vem tror du kan skrälla?

Ståhlberg.


Fredrik Johansson

1. Hur är formen inför finalen?

Inte alls på grund av skador.

2. Vilken gren ser du mest/minst fram emot?

Innan min ruptur i höger biceps för tre veckor sedan var det sten som jag såg mest fram emot. Nu vet jag inte. Ser minst fram mot stenarna på grund av rädsla för skador.

3. Vilka blir topp-3? (Gärna i ordning)

Forsmark etta, Ståhlberg tvåa och Hansson trea.

4. Vilken plats satsar du själv på?

Mitt mål har hela säsongen varit topp-3, men nu blir jag mest glad om jag inte skadar mig.

5. Vem tror du kan skrälla?

Stonegård.


 

Share

SSM 2020 – Ta chansen att få arrangera ett kval eller final

$
0
0

Nu är det hög tid att skicka in en intresseanmälan om man vill arrangera ett kval eller final i Sveriges Starkaste Man 2020 i den öppna klasen!

För att tävlingarna ska bli så jämna och rättvisa som möjligt har styrgruppen tagit fram några stadgar. För att ta reda på vem som är starkast så ska styrkan i hela kroppen testas. Detta kan se ut på många sätt och strongman är allt annat än standardiserat. För att göra det så rättvist som möjligt för att få fram den/de starkaste och för att följa de få riktlinjerna som finns på de stora internationella tävlingarna så kommer här vissa stadgar som gäller i tävlingarna för att utse Sveriges Starkaste Man:

  • I kvalen samt finalen ska det vara minst sex grenar och i finalen helst sju grenar om det är genomförbart. Detta för att göra tävlingarna så rättvisa som möjligt.
  • En tävling ska innehålla en gren som testar presstyrkan, och en gren som testar rygg/ben-styrkan, alltså någon typ av marklyft eller knäböj (om arrangören kan påvisa att det går att döma böjgrenen på ett bra och rättvist sätt).
  • Grenarna som väljs i tävlingen måste ha förekommit på någon av de större tävlingarna de senaste fem åren. Dessa tävlingar är Världens Starkaste Man, Europas Starkaste Man och Arnold Strongman Classic. Styrgruppen kommer att titta på helheten i grenvalet så att styrkan i hela kroppen testas och vid behov komma med förslag till korrigeringar.
  • Blir det fler än tio tävlande på en kvaltävling så blir det en cut efter två grenar där de tio bästa får fortsätta. De två första grenarna ska då bestå av en rörlig gren och en statisk (press eller mark/böj) gren.
  • Den sista anmälningsdagen för att tävla i kvalen är fyra veckor innan tävlingsstart, och grenarna ska bli officiella två månader innan tävlingen äger rum.

I övrigt gäller följande riktlinjer som är att se som en lägstanivå:

  • Tävlingströjor ska finnas till alla tävlande och pokaler ska finnas till samtliga som klarat kvalcuten och till samtliga finalister.
  • All information kring Sveriges Starkaste Man ska finnas att läsa på MAXstyrka.se.
  • Alla kval och final ska filmas och läggas upp på exempelvis Youtube efter respektive tävling.
  • Prispengar ska utdelas till topp-3 i varje kval, totalt minst 10 000 kr, och till samtliga deltagare i finalen, totalt minst 30 000 kr.
  • På finalen ska alla tävlande erbjudas boende i samband med finalen och även en bankett efter tävlingen.

För er som är intresserade av att arrangera ett kval eller finalen i den öppna klassen så vill styrgruppen nu ha in en intresseanmälan innehållande följande:

  • Tid och plats.
  • Ansvarig arrangör, denne får tävla men det är inte att föredra.
  • Lämpligt närliggande boende och eventuella kringarrangemang i området, ex. festival eller marknad.
  • Ekonomiska förutsättningar, prispengar, boendekostnad med eventuell rabatt, eventuell bankett m.m.
  • Eventuell mediaexponering och inspelning.
  • Tävlingsledning och sekretariat.
  • Huvuddomare och eventuellt assisterande domare. Dessa ska ha tidigare erfarenhet av att döma strongman och själva ha tävlat på SM-nivå inom sporten.
  • Planerade grenar, inklusive eventuella kvalgrenar, och genomförande av dessa. Detta ska endast vara ett förslag, det slutgiltiga grenvalet bestäms i samråd med styrgruppen.

Er intresseanmälan att arrangera ett kval eller finalen 2020, i den öppna klassen ska vara inskickad till info@maxstyrka.se senast den 31 december, och arrangörer kommer att utses så fort som möjligt därefter.

Styrgruppen för Sveriges Starkaste Man i den öppna klassen består av Johannes Årsjö och Anders Johansson.

Share

SSM u90 Nytt inför 2020

$
0
0

Sveriges Starkaste Man u90

Andreas Lundberg har nu valt att kliva ner ifrån sin plats i styrgruppen för u90 och lämna över den till Cattis.

Andreas har varit en bra tillgång för klassen och kommer att finnas kvar som rådgivare även i framtiden. Årets final hade inte blivit av utan hans insats och kunskaper kring sporten.

Styrgruppen består numera av Robin Hedström som tidigare suttit tillsammans med Andreas och Cattis Sarah som arrangerade andra kvalet inför årets final samt roddade i finalen tillsammans med Robin, Elin och Andreas på Tyngre 8.

u90

I år kommer en kvalserie att hållas i u90 kategorin

Detta innebär till skillnad ifrån föregående år att det inte är de tre bästa på respektive kvaltävling som direkt kvalificerar sig till finalen. Detta är för att rättvist utse de 10 bästa i Sverige. Det bör hållas 4 kval för att utse 10 finalister till SSM u90.

Kvalserien
• Om fjolårets vinnare avstår sin plats kommer istället de 10 högst placerade ifrån kvalserien tävla på finalen
• De 10 bästa som klarar cutten i respektive kval får följande poäng:
1. 20p
2. 17p
3. 15p
4. 13p
5. 11p
6. 8p
7. 6p
8. 4p
9. 2p
10. 1p
• Vid avhopp går vi efter resultatet i kvalserien – På så sätt blir det lätt att se vilka som står som reserver
• Vid samma poäng i kvalserien, har den som har tävlat minst antal kval förtur. Vid samma antal tävlingar, har den förtur som placerat sig högst i något utav kvalen. Om det inte går att skilja dem enligt ovan, har den förtur som placerat sig högst på det tidigaste av de aktuella kvalen.

Arrangera

Skicka ansökan innehållande följande till: styrgrupp90@gmail.com

• Ansvarig arrangör (namn & kontaktuppgifter)
• Datum, plats & tid. Inkludera invägningstider samt plats/adress för tävling och invägning
• Tävlingsledare/Kontaktperson (namn & kontaktuppgifter)
• Domare
• Speaker
• Atletansvarig
• Grenansvarig/utrustning samt funktionär/roddaransvarig (namn & kontaktuppgifter)
• Sekretariat – www.Strengthresults.com ska användas
o Www.Strengthresults.com behöver man skapa konto för användning samt registrering av tävling. Via Strengthresults kan man även ta emot anmälningar. Vid godkännande av ansökan fås information kring hur man använder hemsidan för att registrera atleter, tävling & resultat.
• Förslag på närliggande boende
• Grenförslag inklusive utförande (utgå ifrån utrustningen du som arrangör har tillgång till)
o Grenvalet beslutas i samråd med styrgruppen

I Sveriges Starkaste Man ska styrkan mätas över alla olika fält. Dvs statisk – rörlig – underkropp och överkropp.

Styrkan mäts inom dessa olika delar för att kunna så rättvist som möjligt få fram Sveriges Starkaste Man.

Det har tagits fram stadgar som ska följas när man arrangerar en tävling

• Alla som vill, ska få delta oavsett tävlingsbakgrund
• Vinnaren ifrån föregående final är direktkvalad till årets final
• Styrgruppen beslutar grenval, viktval samt utförande utifrån arrangörens ansökan/förslag
• Anmälningsavgiften till kval ska vara minst 300kr (betalas i samband med anmälan)
• Sista anmälningsdatum ska sättas senast en månad före tävlingsstart
• T-shirt och deltagarplakatt/pokal/medalj ska delas till samtliga tävlande
• SSM logga ska användas
• Grenar ska vara beslutade och publiceras på http://Maxstyrka.se & Facebook senast två månader innan tävlingsstart (förändringar kan ske, men detta sker i samråd med styrgruppen)
• Domare ska ha tävlat/dömt på motsvarande nivå eller kunna påvisa liknande kompetens

Grenar
• Tävlingen ska bestå av minst sex grenar. Finalen är det sju om möjligt
• Vid fler än 10 deltagare blir det Cut efter två grenar, Då ska dessa grenar före cut bestå av en statisk och en rörlig gren
• Pressgren och en statisk gren måste ingå i tävlingen (mark el böj)
• Knäböj ska utföras enligt WSM standard. Höjden på ställning samt djupet på böjen ska anpassas efter varje enskild individ. Vid genomgång ska det informeras om individen kommer att köra high- eller lowbar böj samt ha på sig skorna som ska användas vid grengenomgången.
• Ett godkänt böj ska utföras enligt följande: Huvuddomaren ger startsignal. Efter huvuddomarens signal skall du böja knäna och sänka kroppen så att lårens översida vid höftleden (vecket) kommer under knäledens översta punkt. Därefter reser man på sig till upprätt läge. Med utlåsta knän samt höft
• Arrangören bestämmer kring användandet utav böj- och markdräkt. På finalen får markdräkt användas
• Om stockpress, apollon, marklyft eller sten ingår i grenvalet ska dessa resultat protokollföras för framtida rekordförsök
• Grenar som föreslås ska ha förekommit i liknande form inom de senaste fem åren på internationell nivå. Dessa tävlingar är Världens Starkaste man, Europas Starkaste man, Sveriges Starkaste man, Arnold Strongman Classic och finalen i Strongman Champions League
• Atlassten är obligatorisk som sista gren, antingen för reps eller serie

Startordning & Poängsystem
• Www.Strengthresults.com ska användas för att föra tävlingsprotokoll
• Startordning ska lottas fram
• Poäng som fördelas till atleterna är lika många som antalet atleter till start
o Startar 15 atleter, blir högst givna poäng 15 och lägst 1. Atleten med bästa placering får 15 poäng och atleten med sämsta placering får 1 poäng
• Efter en cut, där de 10 bästa poängtagare går vidare fördelas poängen mellan 1-10
o 10 atleter går vidare vid en cut. Högst givna poäng blir 10 och lägst 1. Atleten med bästa placering får 10 poäng och atleten med sämst placering får 1 poäng
• Startordningen inför varje gren (fram tills sista grenen) avgörs utifrån placering ifrån föregående gren. Den med sämst placering blir först ut på nästa gren och den med bäst placering sist ut.
• Inför sista grenen bestäms startordningen utifrån den totala poängställningen, inte föregående grenplacering. Atleten med minst poäng börjar och den med högst poäng blir sist ut
• Vid delad placering ska poäng plussas ihop från den placeringen atleterna landade på. Därefter delar man poängen på antalet atleter med samma placering.
• Vid samma slutpoäng blir det antalet grensegrar som avgör placering enligt internationell praxis

Facebookgrupp u90

Fotograf: Joakim Järleklint

Share

Viewing all 302 articles
Browse latest View live